KOOKBOEKBOX. Shelf Love

Keurmerk webwinkel

Het kookboek Test Kitchen: Shelf Love van Yotam Ottolenghi zet de voorraadkast in het zonnetje. Ook in dit kookboek wordt volop gebruik gemaakt van lastig verkrijgbare ingrediënten. Ondanks het ontbreken van een lijst met basisingrediënten, zoals in Simpel, bevat het boek wél een handige lijst met alle voorraadartikelen. Deze worden in de recepten aangevuld met enkele verse artikelen om heerlijke gerechten te maken.

De box Shelf Love bevat maar liefst 15  bijzondere ingrediënten: miso, rozenharissa, tahini, tamarindepasta, asafoetida, berbere, fenegriekzaad, garam masala, nigellazaad, sumak, szechuan peper, zwart mosterdzaad, golden syrup, oranjebloezemwater en rozenwater.

 

Het aanschaffen van een KOOKBOEKBOX is voordeliger dan de ingrediënten los te kopen in de winkel.

What's in the KOOKBOEKBOX. ?

1. MISO.

Specifiek: witte misopasta. Deze misopasta wordt gemaakt van sojabonen die zijn gefermenteerd met een groot percentage rijst. De uiteindelijke kleur kan variëren van wit tot licht beige, en de miso heeft een uitgesproken zoete smaak. Miso wordt het best gebruikt in condimenten zoals mayo of saladedressings, of in lichte sauzen. De pasta die je bij ons krijgt is wat langer houdbaar omdat het een drogere substantie is - zo kun je er extra lang van genieten.

2. ROZENHARISSA.

Harissa is een kruidige, ietwat pittige pasta gemaakt van chilipepers. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken. Ook in Nederland en België is het ondertussen redelijk bekend. Aan de variant die Ottolenghi gebruikt zijn een beetje rozenwater en gemalen, gedroogde rozenblaadjes toegevoegd voor een bloemige toets. Probeer deze harissa ook eens door yoghurt om een geweldige dipsaus te maken.

3. TAHINI.

Tahini kennen we allemaal. Het is dan ook het meest bekende ingrediënt dat Ottolenghi gebruikt in zijn boek "Simpel", en het komt ook weer terug in "Shelf Love". Het bestaat uit geroosterde, gemalen sesamzaadjes. De smaak is nootachtig, romig en hartig. Tahini kan in veel meer recepten gebruikt worden dan alleen hummus: bijvoorbeeld als basis voor dressings, in soepen, in sauzen, of als basis voor dips.

4. TAMARINDEPASTA.

Een pasta gemaakt van de tropische tamarindevrucht, van oorsprong uit Noord-Afrika en Azië. Tamarindepasta wordt gebruikt als smaakmaker voor vlees, chutney, kerrieschotels en ingemaakte vis. De tamarindevrucht lijkt op een groente, met zijn grote bruine peul, die kleine zaden bevat en een bruine pulp met een zoetzure smaak. Wist je dat tamarinde ook veel wordt verwerkt in allerlei soorten snoep?

5. ASAFOETIDA.

Asafoetida is een gedroogd plantensap dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid en de unieke smaak. Wanneer vermalen tot een poeder is asafoetida een geweldige aanvulling op je kruidenvoorraad. Slechts een klein snufje kan een hartige umamismaak toevoegen aan gerechten zoals curry's, linzen dal, soepen, en stoofschotels.

6. BERBERE.

Berbere is een pittig specerijenmengsel uit de Ethiopische en Eritrese keuken. Karakteristiek, smaakvol, kruidig en pittig. Deze kruidenmix bevat chili, paprika, komijnzaad, peper, kardemom, gember, kaneel, fenegriekzaad, nootmuskaat, basilicum, knoflookpoeder en zout.

7. FENEGRIEKZAAD.

Fenegriek is een kruid dat lijkt op klaver. Het is inheems in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Europa en West-Azië. De zaden worden gebruikt in de keuken, en in medicijnen, om de smaak van het eigenlijke medicijn te verbergen - het heeft immers een sterke smaak. Fenegriekzaden ruiken en smaken naar ahornsiroop. De fenekgriekbladeren worden in India als groente gegeten.

8. GARAM MASALA.

Garam masala is een kruidenmengsel dat veel wordt gebruikt in de Indiase keuken, van curry's en linzengerechten tot soepen. Hele specerijen van kaneel, foelie, peperkorrels, korianderzaad, komijnzaad en kardemonpeulen worden in een pan geroosterd om hun aromatische smaken vrij te geven, en vervolgens vermalen tot een poeder.

9. NIGELLAZAAD.

Nigellazaad is een zwart, druppelvormig zaad dat traditioneel wordt gebruikt als specerij in de Indiase, de Midden-Oosterse en de Noord-Afrikaanse keuken, waar het door zijn aromatische smaak en knapperigheid bijzonder nuttig is in brood en gebak. Het wordt ook gebruikt in curry's, soepen en stoofschotels. Soms wordt het ook wel zwarte komijn of zwart sesamzaad genoemd, maar het is hieraan eigenlijk niet verwant. Het behoort juist tot dezelfde soort waartoe ook de boterbloem en ridderspoor behoren. 

10. SUMAK.

Sumak, ook te vinden in de KOOKBOEKBOX "Simpel", is een purperbruin besje dat groeit aan en struik die voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Gemalen, als specerij, wordt het gebruikt in onder andere de Iraanse, Irakese, Armese, Turkse en Koerdische keuken. Het zorgt voor een citrusachtige smaak.

11. SZECHUAN PEPER.

Szechuan peper wordt gemaakt van de rozerode schillen van de zaden van de "kiespijnboom" (Zanthoxylum). Het staat bekend om zijn unieke umami-smaak en -aroma, waardoor een speciaal mondverdovend gevoel ontstaat. Fun fact: het is eigenlijk helemaal geen peper. Oorsprong: dit specerij uit de Chinese keuken is afkomstig uit de provincie Sichuan.

12. ZWART MOSTERDZAAD.

Zwarte mosterdzaadjes zijn piepkleine zaadjes met een sterke smaak die het meest worden gebruikt in de Indiase keuken. Ze zijn het meest scherp van alle mosterdzaadjes. De kleine zaadjes zijn donkerbruin met een licht roodachtige tint op sommige zaden.

13. GOLDEN SYRUP.

Lijkt op honing, maar is het niet! Golden syrup is een heel ander soort zoetstof die wordt gemaakt door suiker tijdens het raffinageproces "om te keren". In essentie is golden syrup water, suiker en citroenzuur, die samen een dikke vloeistof vormen die wordt gebruikt bij het bakken en om voedsel te zoeten. Wij bieden een supermooie verpakking in schenkfles, die op een zichtbare plek mag staan in jouw keuken.

14. ORANJEBLOESEMWATER.

Oranjebloesemwater, ook wel sinaasappelbloesemwater, is een culinair aroma dat wordt gedistilleerd uit de geurige bloesems van de sinaasappelboom. Het heeft een kenmerkend citrusbloemenaroma en geeft een onmiskenbare sinaasappelsmaak aan diverse recepten.

15. ROZENWATER.

Rozenwater wordt gemaakt door rozenblaadjes met stoom te distilleren. Het is geurig, en het wordt soms gebruikt als een milde natuurlijke geurstof als alternatief voor chemisch gevulde parfums. Rozenwater wordt al duizenden jaren gebruikt, al sinds de Middeleeuwen. Men denkt dat het oorspronkelijk uit het huidige Iran komt. 

Wij zijn KOOKBOEKBOX. Nice to meet you!